Тютюнът в книга

|
Койчо Белчев - прототип на „империята Никотиана” от романа „Тютюн” на Димитър Димов написа историята на тютюнопроизводството в България.
Книгата „Тютюнът в България”, подготвена и отпечатана от Полиграфически комбинат „Димитър Благоев” ООД – София и издадена от „Слънце-Койчо Белчев” ООД – Стара Загора, поставя сериозно въпросите за земеделието в България от 1896 година до сега, за износната търговия, намесата на държавата и тенденциите в тютюнопроизводството.
Ще изчезне ли окончателно тютюнопроизводството в Европа, какво отличава хубавата пура от друга и къде се крие магията на тютюна. Oтговор на тези и други въпроси получиха бургазлии, присъствали на представянето на книгата на 26 ноември в книжарница „Хеликон” в Бургас.
Лежерно с чаша вино и ароматна пура премина представянето на най-задълбоченото и обширно изследване за тютюните в Европа. Един наистина монографичен труд, но и универсален учебник, който разглежда цял един период от 110 години, обхващайки цялата история на тютюнопроизводството и в световен мащаб.
Книгата представлява и личната биография на д-р Койчо Белчев, като пряк оцелял наследник на „Марко Белчев и синове” - най-голямата тютюнева корпорация у нас и на Балканите преди 1944 година. Специалист по тютюните по наследство, Белчев е член на фамилията, която е послужила за прототип на „империята Никотиана” от световноизвестния роман „Тютюн” на писателя Димитър Димов.
Д-р Койчо Белчев е роден на 5 октомври 1922 г. в Стара Загора. Завършва френския колеж „Св. Августин” в Пловдив през 1942 г. На 6 март 1943 г. заминава за Швейцария. Завършва право и икономика в Цюрих и получава титлата „доктор” с работата си „Тютюнът в България” през 1949 г.
Белчев осъществява респектираща кариера във финансите на Уол Стрийт, където става съсобственик на втората по големина финансово-брокерска къща в света „Хейдън Стоун”, САЩ. Завръща се в Швейцария през 1972 г., където се занимава с инвестиции и консултиране. За първи път посещава България след 50 години през 1990 г. Основава тютюневата фирма „Слънце – Койчо Белчев” ООД, която е свързана с първото сдружение на тютюнопроизводителите в България – „Евро 2007”.
Койчо Белчев е бил дълги години най-големият частен акционер в държавния тютюнев концерн „Булгартабак”. С негова помощ над 80 български деца са получили възможност да учат на пълна или частична стипендия в най–престижните и скъпи колежи в САЩ и Европа. Личен приятел е на лидери като американския президент Ричард Никсън, президентът на Мексико – Мигел Алеман, Ахти Карелайнен – бивш външен министър на Финландия, както и на представители на висшите политически, финансови и аристократични среди в света.
Койчо Белчев разказа как е писана книгата и очерта перспективите пред българското селско стопанство. „Изминаха 55 години от излизането на немски и английски език на първото издание на моята докторска работа от Университета в Цюрих. След тези години и преминаването на България към пазарна икономика реших да допълня статистиките, доколкото ми беше възможно, и да издам моя труд и на български език”, споделя авторът.
Желанието му е подтикнато и от перспективата до 2010 година тютюнопроизводството да изчезне като поминък от Стария континент. Това ще стане като резултат от премахването на държавните субсидии за него, което е общо решение на европейските страни. Производството на тютюн и в България ще замре до няколко години. От един от основните износители на тютюн, страната ни ще се превърне във вносител. Цигарите ще поскъпнат няколко пъти и ще достигнат евроцените.
Тютюните в Европа в бъдеще ще се внасят главно от страни от Третия свят - Бразилия, Танзания, Индия, Китай, а потреблението и производството на тютюн и тютюневи изделия ще претърпят тотални рестрикции, категоричен е експертът.
„Аз не рекламирам тютюна, а просто пиша за него. Защото той е свързан не само със семейната ми история и бизнеса, а е бил структуроопределящ в икономиката на страната над 100 години и е давал поминък на голяма част от хората, живеещи тук”, обясни Койчо Белчев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *