Фестивални дни на наследството

|
Фестивалните дни на наследството са пътуваща проекция, която стартира всяка пролет в Пловдив, гостува на различни места в страната и чужбина и завършва наесен в Чикаго, САЩ. Всяка година те са посветени на различни теми от уникалното ни духовно и културно наследство, от традициите и изкуството.
Миналата година мотото бе „Девет хиляди пролетни надежди”, показващи най-стария пролетен ритуал открит в полите на Родопите, недалеч от Асеновград. Артефактите от него са на възраст повече от 8300 години.

Тази пролет мотото бе „Култът към домашното огнище”, посветено на един чудесен ритуален кът за освещаване на дома, открит край огнище в първата неолитна къща на Пловдив.

Основна цел на Дните на наследството е да ни прави съпричастни с Паметта на земите ни, да опознаем своето наследство, завещано ни от първата човешка култура и най-старата цивилизация в Европа.
Във всеки град, в който гостуваме, търсим и намираме нещо от своето духовно и културно наследство, което да добавим в пътуващата ни експозиция. По този начин носим послание от град на град, от човек на човек, запознаваме ги конкретно с местата, на които сме гостували. Така носим и своите филми, и своите книги, и своите картини, скулптури, копия и реплики на удивителните ни артефакти, възродените знания и умения, завещани ни от древността и опазени до наши дни. Така зрънце по зрънце дано успеем да съберем и покажем славата на българския род в експонати, мултимедии и филми.
Защо правим всичко това?
Защото духовността и начина на живот на повечето хора у нас са превърнати в кочина, но в България има и бисери, зарити в калта, които трябва да се извадят и измият с изворна вода. Не се ли захванем с това сега, утре ще е късно! Жътвата е богата, но жътварите – малко.

Откъде започнахме?

Ние сме страната с най-много културни паметници в Европа и с най-дългата европейска история, но до вчера си нямахме дори кинофорум за това уникално духовно и културно наследство. Ето, че в рамките само на две издания на кинопрегледа ни, натрупахме в архива си над 70 филма. Някои от тях вече обиколиха света. Филми като „Страници от вечния летопис на Пловдив”, „Историята на Античния театър на Филипопол”, „Богомилите и Светия граал” могат да бъдат видени в САЩ и Европа. Те вече спечелиха вниманието и уважението на широката публика.

Нашият кинофестивал открива непрекъснато все нови и нови чудесни кинотворби – „Преспа – сълзите на Бога”, „Боговете отвъд и наоколо” и „Щрихи от първия български парламент” са творби, над които има за какво да помислиш, да съпреживееш, да се пречистиш.

Затова и правим в Америка Първи филмов фестивал за българска археология и история. Киното е най-ефектният, бърз и директен начин да опознаеш историята на една страна. Оставаме с надежда тези киноуроци по история да стигнат и до всички български деца по света, за което ще потърсим съдействие от новия български парламент, министерството на културата, на образованието, на външните работи. Ще предложим идеята си лично на министър Божидар Димитров и на Държавната агенция за българите в чужбина.

Ще организираме видео-бар с всички наградени филми, както и кинолектория за историята ни пред българските деца.
Списък със заглавията и анотации на наградените филми, както и на всички филми участвали на прегледите, може да намерите на адрес: www.bulgarianfilms.com

Какво предлага още тази своеобразна пътуваща културна борса БЪЛГАРИЯ?

През изминалата пролет с нас пътешестваха две изложби – „Български щрихи в американски пейзаж” на художничката Кина Бъговска, преподавател в Трайтън колеж, Чикаго, и „Скални мистерии от Източните Родопи” на ст.н.с. Стефанка Иванова и проф. Ана Радунчева. За уникалната фотоизложба от Родопите и първите прояви на изначалната духовност оставила скални следи там подготвяме мултимедийна презентация, която ще ви пренесе на това дивно място в едно изначално време. Археоложките са убедени, че нашата свещена планина е уникална, няма друга по света, която е събрала в едно и срещите с необятния Космос, и природни феномени, разкриващи силата на местната природа, и кристали, руди, минерални води, обагрени от невероятното и уникално разнообразие на родопската биосфера.

По последни сведения Родопите не познават ледниковия период, сковал в древни времена Европа. Всичко това е родило в тях най-ранната Духовност и Себепознание, развило е ума и въображението на предците ни, за да изригне в Първата (енеолитната) цивилизация в историята на човечеството, чийто некролог открихме в прочутия Варненски халколитен некропол. На нея, на най-старата човешка култура – могилната, на духовността дарена от единението на предците ни с уникалната Родопа и на изумителните ритуални златни погребения открити край Варна и сегашното ни Черноморско крайбрежие са посветени и книгите от поредицата „Тракийската Атлантида”, които ще бъдат представени. (www.thracianatlantis.com).

Йордан Детев, директор на фестивала, ще гостува на бургаските Есенни литературни празници на 6 октомври (Арт център – Опера-Бургас, 19 часа), за да представи книгата си „Краят на Тракийската Атлантида”.

Всеки, който иска да участва в представянето на фестивалните дни на наследството в Америка, да предостави свои творби и рекламни материали, нека заповяда на срещата с автора.
 

По материали на Международна фондация „проф. Петър Детев”Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *