Фестивалът на късометражните филми “В Двореца” започна

|
Съботната вечер в град Балчик събра публиката с първите гости за откриването на осмото издание на "В Двореца". Началото бе дадено с церемония в читалището на град Балчик “Паисий Хилендарски”.

Сред първите гости на 8-то издание на фестивала за късометражно кино бяха световноизвестният руски оператор Сергей Астахов, Бари Хенсън – един от най-успешните продуценти и настоящ преподавател във Великобритания и Лоренциу Дамян – румънски професор в областта на киното, преподавател на режисьорите от румънската нова вълна.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов откри официалната част от церемонията, споделяйки че фестивалът IN THE PALACE превръща града в център на новото кино от Европа и в център на безкраен купон в рамките на една седмица. За него откриването всяка година на фестивала е приоритет, защото това е ежегодно ново начало за културния сезон на града.

Специален гост на откриването бе Хосе Луиз Диез - консул на Посолството на Испания у нас. Развълнуван от присъствието си на сцената в Балчик той сподели:

„Като институция, която подкрепя и промотира испанската култура в България, ние винаги сме много щастливи да покажем и споделим с вас творбите на режисьори, които не са непременно комерсиални, но имат голяма стойност. Годишно в Испания се произвеждат повече от 200 късометражни филма, чиято цел е да развиват креативността и мисленето в киното. Затова решихме, че най-доброто място тези филми да бъдат видяни в България е точно тук.”

Директорът на фестивала IN THE PALACE – Цанко Василев разказа за развитието на фестивала през годините и сподели, че тазгодишното издание е най-амбициозното до момента.

От сцената в читалището, купонът продължи на площада пред общината в Балчик, където сред уникален декор участници, гости и медии се потопиха във фестивалната атмосфера. А тя се нажежи и с появата на музиканите от Котарашки лайв бенд.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *