Фестивал “Златната роза” – българското кино отново става вълнуващо

|
Четвъртият ден на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза” премина с препълнени зали. Според критиците най-отличителните черти на новото българско кино са желанието да общува с публиката и неговата успешна борба с клишетата. „Българското кино отново става вълнуващо. Не случайно публиката посещава филмите”, констатираха филмовите критици. Друго обединяващо звено е, че то представя съвременното българско битие.
Според кинокритиците най-сериозен напредък в тези отношения прави филмът на дебютиращия режисьор Цветодар Марков - „Лов на дребни хищници”. Те го определиха като модерен филм, с добър сценарий, който съчетава драмата и трилъра и играта на известни опитни и млади актьори. „Лов на дребни хищници” връща градската среда на екрана и въздейства автентично на зрителя.
Подобният на мюзикъл филм „Малка нощна приказка” на Николай Акимов впечатли кинокритиците с изключителната си култура на изображение и владеене на условността, без това да го превръща в кич. Филмът е създаден като телевизионен детски сериал, който е бил преструктуриран за големия екран чрез промяна на сюжета и обединяване на отделните серии в едно цяло.
Кинокритиците определиха българските режисьори като добре подготвени творци. Актьорите също бяха оценени високо. Общото мнение е, че журито ще бъде затруднено при отсъждането на наградата за главна мъжка роля, тъй като тази година има много силни кандидати.
При обсъждането между журналисти и критици се откроиха някои основни точки. Една от тях е необходимостта Министерството на културата да бъде балансьор между различните страни в кинопроизводството. Като сериозни проблеми критиците отбелязаха още: липсата на културна стратегия, нихилистичното отношение към българското кино, лошото разпространение на филмите, тенденцията към повърхностното мислене на публиката и нуждата от дигитализация на кината в малките градове. Филмовите дейци се възмутиха и от препоръчителния характер на текста в закона за минималната квота на излъчваното българско кино, защото по този начин той се обезсмисля.
На 7.10 в две прожекции (14:00 ч. и 16:00 ч./Зала Европа) е поместена конкурсната програма на фестивала за късометражни филми, която ще се проведе за първи път тази година.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *