Фестивал на късометражното кино в София

|
От 17 до 21 октомври в Дома на киното ще се проведе първият международен фестивал за късометражно кино в София – "Filmini".
Филмите на феста са разпределени в няколко конкурсни програми: най-добър международен, най-добър балкански, най-добър български и най-харесван от публиката късометражен филм.
Международното жури, съставено от признати професионалисти в света на киното, сред които Бернар Пайен – член на селекционната комисия за късометражни филми от Седмицата на критиката в Кан, ще определи най-добрите кинаджии и ще връчи призовете за първите две категории и по 1000 евро на всеки от режисьорите.

Освен селектираните късометражни предложения ще гледаме и най-доброто от испанското късо кино за периода 2002 - 2006 г., отличено с изключително престижния приз "Гойя".

Основен акцент по време на фестивала са работилниците, които събират любители и професионалисти от кино изкуството - майсторски клас „Актьорско майсторство за кино”, воден от Аманда Бренън от Central School of Speech and Drama в Лондон, уъркшоп за кино критици – „Фестивални дневници”, воден от Петя Александрова (сп. „ЛИК”), както и семинар „Пазар за късометражно кино” с Карлос Хил, представящ късометражните испански филми на фестивала Клермон-Феранд, известен още като „Кан на късометражното кино”.

По време на "Filmini" се очакват много български и международни гости – студенти, професионалисти от областта на седмото изкуство, медиите и аудиовизията. Да се чувстват поканени и всички киномани! За допълнителна информация по време на феста, за фестивални срещи или кафе с участниците заповядайте в Чешкия културен център.

Организатори на "Filmini" са сдружение „Седем” в партньорство с Френски Културен Институт, Британски Съвет, Институт Сервантес, Чешки културен център, Дом на киното и Център за култура и дебат „Червената къща” Андрей Николов”.
 

По материали на Дом на кинотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *