Фест на уличното изкуство – за първи път в България

|
Южното крило на Софийски университет буквално оживя във вечерта на 13 януари – класическа музика, циркови номера, илюзионисти, бийтбокс, брейк танци, джаз, театрални импровизации... На това и редица други изненади станахме свидетели по време на първия, правен някога в България, фестивал на уличното изкуство и музика. Инициативата „Buskers Play In” подкрепиха популярни лица от българската музикална сцена като Миленита, Skiller и Явор Захариев от Gravity Co.
Шоуто, което започна с изпълненията на цигуларките Йоана, Кремена и Джани, продължи почти 4 часа. Пъстро, весело, шумно, хаотично и различно – като самата улица, станала поле за изява за голяма част от участниците. На сцената се сменяха улични артисти като фокусника и кларинетист Дарио, камерния духов оркестър (чиито музиканти се представиха като един „оркестър без име”), джаз групата „Гарибалди”. Истинско въодушевление сред публиката предизвикаха музикантите, служещи си с тъпан и нетрадиционни инструменти като... кофи, ламаринени кутии и тенджери.
Освен от песните и музикалните импровизации, вниманието на публиката беше приковано и от брейкърите от Sleepwalkingz, танцуващи на фона на скречовете и различните звукови ефекти, които известният бийтбоксър Skiller неуморно възпроизвеждаше. „Инструменталът на бедния”, както често е наричан в хип-хоп културата, допълваше сложните номера и енергичните движения на танцьорите.
От театрална група „HaHaHa Impro Theatre” пък ни забавляваха с игри и импровизации, в които участваше и самата публика. В една от тях например трима от актьорите заедно със Skiller трябваше да съставят история, като за целта всеки от тях имаше право да казва само по 1 дума, а който е на ред трябва да продължи историята, без да губи време за мислене. Публиката пък измисли темата – Фънки и тиганът! Скечовете на „HaHaHa Impro Theatre” можете да гледате всеки понеделник в читалище „Славянска беседа” от 20 часа.
В другият край на коридора всеки можеше да вземе своя безплатен урок по китара при учителите от „Rockschool”, първото рок училище в България, отворило врати съвсем наскоро, или пък да посети „работилницата” на художничката Победа.
Участниците във фестът „Buskers Play In” очароваха със своята непринуденост. Без излишни грижи по външния си вид и облекло, без преструвки и парадност. Естествени, усмихнати, замечтани, зареждащи – такива, каквито ги виждаме по улиците на София. И не трябва да забравяме, че уличните артисти също могат да ни дарят с най-ценното – изкуство, родено в сърцето.
 

Илияна Генова

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *