Фондация за изкуство “Стоян Камбарев” обяви първите номинации

|
На 12 ноември на прес конференция в Сатиричния театър официално беше представена Фондация за изкуство „Стоян Камбарев”, нейната дейност и основни цели.

В края на 2008 г. се навършиха 10 години от ранната загуба на режисьора Стоян Камбарев, което провокира кръг от приятели и съмишленици да основат тази Фондация. Председател на Фондация „Стоян Камбарев” е актрисата Деси Тенекеджиева.
Една от основните цели на Фондацията е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството чрез ежегодно връчване на награда „Стоян Камбарев” за оригинален и нетрадиционен поглед в изкуството и за безспорно високо и забележително постижение, като наградата се състои от: Специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов; парична премия от 3000 лв.; почетна грамота.

Учредяването на тази награда е продиктувано от желанието на учредителите да стимулират, както морално, така и финансово младите хора, които са се отдали на изкуството и развиват свой индивидуален почерк и талант. Във време, в което държавните институции са повече от всякога блокирани от финансовата криза е изключително трудно за творците, а особено много за младите от тях, да се занимават със своето призвание.

Наградата е само една и ще бъде определяна чрез явно гласуване от членовете на Управителния съвет. Всяка година членовете на Фондацията ще излъчват 5 номинирани творци (тези, които са събрали най-много точки от всички предложения).

Награденият творец може да бъде представител на всяка една област от изкуството без ограничение - театър, кино, музика, литература, живопис, визуално изкуство и др.

Първото връчване на Наградата за изкуство “Стоян Камбарев”, ще бъде през март 2010 г.А първите номинации за изкуство за „НАГРАДА СТОЯН КАМБАРЕВ” 2009 бяха обявени днес.

1. Камен Донев - актьор, режисьор, драматург - за авторския му спектакъл ”За народното творчество”, който докосва с невероятния си хумор и органика, за уникалния му и многопосочен талант, за умението му да препълни и най-големите зали, представяйки на публиката българския фолклор по оригинален и вълнуващ начин.

2. Тома Марков – поет, писател - за стихотворението „Не мога да ти обещая, че ще съм добър човек”, за романа „Майка” - бърз, свиреп, нежен, тъжен и болезнено смешен, за искреността, откровението и себераздаването, за несъобразяването с конюнктурата и за лудостта, която превръща всяко едно негово слово в шедьовър.

3. Явор Гърдев - режисьор - за спектакъла „Козата, или Коя е Силвия” от Едуард Олби в Народния театър “Иван Вазов” и за филма ”Дзифт” (сценарий Владислав Тодоров) – две събития в културния ни живот, които извеждат театралното и киномисленето ни в други, надскачащи границите ни, измерения за прецизността и дълбочината му като режисьор.

4. Бора Петкова - визуален артист - за проектите ”Някъде другаде” (галерия "Върхове") и ”До пълно изпаряване” (галерия "Райко Алексиев"), за неконвеционалното визуално изкуство, за това, че е комплексно талантлив артист и доказа, че в България, която е единствената европейска страна без Музей на Съвременното изкуство, има творци, за които той незабавно трябва да бъде създаден.

5. Камен Калев – режисьор, сценарист - за изключителния му филм ”Източни пиеси” – може би единственият толкова докосващ сърцата и сетивата ни български филм за последните 20 години; за смелостта и куража да създаде този проект без помощта на нито една държавна институция и субсидия, вярвайки докрай в смисъла, дълбочината и емоционалността му; за фотографската му чувствителност към детайла – най-важният елемент на изкуството.
 
Учредителите и членовете на УС на Фондация „Стоян Камбарев” са 20 на брой, сред които едни от най-талантливите и ярки представители на българската култура: драматургът и поетът Елин Рахнев, художникът Кольо Карамфилов, актьорите Самуел Финци и Бойка Велкова, режисьорите Димитър Гочев, Бойко Богданов, Георги Михалков и Милена Кънева, театроведите Никола Вандов, Kремена Димитрова и Василка Бумбарова, продуцентите и операторите Иван Тонев и Димитър Гочев, артдиректорът Мариета Ценова, режисьор-аниматорът Мина Милева, културологът Георги Лозанов, бизнесмените Светлин Нейнски и Емилия Груева и финансистът Румен Цонков.
 
Стоян Камбарев (1953 - 1998) е от емблематичните театрални режисьори на 90-те, доказал своя безспорен талант както у нас, така и в чужбина. Неговото име се свързва с налагането на една нова и модерна естетика в театъра, изваждаща на преден план новото мислене за театралното пространство. Това е творец, за когото театърът беше издигнат в култ и беше превърнат в тотално изкуство.

Макар и режисьор като професия, Стоян Камбарев познаваше в детайли и работата, свързана с визията и музиката в спектаклите си. Не случайно под негово влияние се оформиха много от днешните имена сред сценографи и театрални композитори. Неговите спектакли се превръщаха в явления и впечатляваха както театралната критика и театралната ни общественост, така и редовата публика.

Неконвенционален, вглъбен, свръх интелигентен, Стоян Камбарев винаги се отличаваше със собствен стил и морал и никога не се съобразяваше с театралната конюнктура, нито се вписваше в някакви групи и кръгове. Влизаше в добре смазаната театрална машина и я взривяваше с енергия, изключителен талант и математическа точност, в резултат на което се раждаха неговите театрални шедьоври.

Безспорните му хитове „Завръщане у дома”, „Музика от Шатровец”, „Черна дупка”, „Майката”, „Януари”, „Три сестри” предизвикваха фурор на всички сериозни български и международни театрални фестивали.

Стоян Камбарев е носител на много театрални награди, сред които наградите “Аскеер” и „Икар” за режисура. Името му се свързва и със създаването на Малък градски театър „Зад канала”, както и с възраждането на Варненския Драматичен Театър.

Освен с връчването на специалната награда, една от най-важните цели на Фондация „Стоян Камбарев” е популяризиране на живота и творчеството на режисьора Стоян Камбарев, чрез съхранение на всичко, свързано с неговото дело, а именно:

- изработване и поддържане на уебсайт www.kambarev.org,

- издаване и разпространение на DVD със спектакли, интервюта и други материали за Стоян Камбарев,

- подготовка и заснемане на документален филм за него,

- възстановяване на последния театрален спектакъл на Стоян Камбарев – “Три сестри” от Антон П. Чехов и професионалното му заснемане.

DVD-та със спектаклите, както и издадените книги ще бъдат дарени на библиотеките във всички средни и висши учебни заведения за изкуство в България.

Някои от допълнителните дейности на Фондацията са организиране на национални и международни специализирани курсове, пленери, уъркшопове, литературни четения, фестивали и други за млади творци в областта на изкуството, подпомагане на творци в неравностойно социално положение, както морално така и финансово.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *