Франция – фокусна държава на XXX Софийски международен панаир на книгата

|
На 6 декември столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова официално ще открие Софийския международен панаир на книгата. Събитието е в 11.00 часа, Централно фоайе на Националния дворец на културата.
В предстоящото издание на международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители са над 130. Щандовете им ще бъдат разположение от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. От 6 до 11 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Франция, САЩ, Норвегия, Китай, Испания, Германия, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки”, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия.
Тази година фокусна държава е Република Франция. В културните събития, подготвени от Френския институт, са включени представяния на книги - „Цветята на Зоуи” (изд. Колибри) от младата френска писателка Антония Кер, превърнала се в истинска сензация през миналия литературен сезон във Франция; лекция на френския философ Милад Дуеи; лекция на френския социолог Мишел Мафезоли, както и уъркшоп, раздаване на автографи, кафе-дебат.
Специално за откриването на панаира на книгата в София ще пристигне принцеса Лаурентин – принцеса на Нидерландия. Лаурентин се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата. Тя е основател на фондацията „Четмо и писмо” и фондацията „Книга с липсваща глава”(Missing Chapter Foundation). През 2009 г. принцеса Лаурентин ван Оранйе е избрана за специален посланик на ЮНЕСКО по грамотността, а през 2011 г. заема председателското място в групата на високо равнище по грамотността към Европейската комисия. “Стотици милиони деца по света нямат достъп до образование. 800 милиона възрастни не могат да четат и пишат. В Европа средно около 10% от пълнолетните хора нямат достатъчно умения за четене и писане, за да могат да функционират самостоятелно в обществото”, казва тя. Принцеса Лаурентин ван Оранйе идва на първото си посещение у нас, за да представи официално книгата си „Мистър Фини и светът надолу с главата” (изд. Сиела). Веднага след официалното откриване на панаира, принцеса Лаурентин ще даде пресконференция.
По време на Софийския международен панаир на книгата всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели и издатели и ще имат възможност да станат част от събитията, включени в културната програма.
Петото издание на Поетичен Никулден е под мотото „На върха на щастието няма време”. Поетичният празник „София – Париж” е организиран от Федя Филкова и Френския институт в България.
Семинарът „Скандинавските литератури в България” ще представи съвременните скандинавски литератури и начините за финансиране на преводи от скандинавски езици на български. Семинарът се организира от Съюза на преводачите в България, Столична библиотека, Асоциация „Българска книга”, НУРЛА (Норвежка литература зад граница) и посолствата на Дания, Финландия и Норвегия в България.
В Дискусията на тема „Идва ли краят на книгите” (изд. Ентусиаст) ще участват Любомир Левчев, Леа Коен, Милена Цветкова, Мирослава Кортенска, Милена Фучеджиева и др.
В културната програма на панаира е премиерата на две нови книги на Иво Андрич – „За любовта и жените” и „Разкази за особняците и малките хора” (изд. Дамян Яков и изд. Сиела). И двете книги съдържат непубликувани на български език произведения. Събитието е в деня, в който се навършват 50 години от връчването на Нобеловата награда на Иво Андрич.
Институт „Сервантес” ще запознае посетителите с новите технологии в преподаването на испански език.
Среща с автора и книга с автограф е за почитателите на Георги Господинов – „Физика на тъгата”, „Естествен роман”, „О, Хенри”, „Балади и разпади”; Калин Терзийски – „Има ли кой да ви обича”, „Любовта на 35 годишната жена”, „Имен ден за добрия човек” (Авторът е носител на европейската награда за литература за 2011 г.); Милен Русков – „Джобна енциклопедия на мистериите”, „Захвърлен в природата” и „Възвишение”(изд. Жанет 45).

Книгата на Барак Обама „За вас е песента ми. Писмо до моите дъщери”, богато илюстрирана от Лорън Лонг, е предназначена за деца и родители (изд. Дамян Яков).
Демонстрацията на „Книга на вълшебствата” от Джим Пайп ще покаже първата книга в България с добавена реалност – компютърна програма, която съчетава елементи от реалния и виртуалния свят (изд. Инфодар).
За първи път ще бъде представен проект, част от мащабно изследване в детските отдели на 27 Регионални библиотеки в страната („Аз чета”).
По време на панаира, по традиция, ще бъдат връчени и наградите на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект „Бронзов лъв” и наградите на журналистическото жури за проект с най-голяма обществена значимост.

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *