Цветанка Еленкова и Джонатан Дън представиха новото си издателство и новите си книги

|
На 8 декември в НДК, като част от програмата на Софийския международен панаир на книгата беше представено ново издателство, базирано и в София, и в Лондон – Small Stations Press (Малки гари), собственост на Цветанка Еленкова и Джонатан Дън.
Името „Смол стейшънс прес“ е инспирирано от стихотворението на Цветанка Еленкова „Малките гари“ (от книгата й Седмият жест): „Като сенките да сме удължени под уличните лампи или под косите лъчи на слънцето, от нозете тръгващи, но и отгоре - сами път на себе си. Да споделяме светлината, но и да не спираме да вървим. Не краят, а посоката е важна. И когато седнем под лозница, чиято шарена сянка така прилича на разсъмването и здрачаването, песен на птици, лай на кучета, да е камък насред пътя, върху който присядаме да починем. Такива истории за живота и смъртта. Пристигането е като онези малки гари, на които влакът спира за не повече от три минути.“ Влаковете спират за малко или въобще не спират на малките гари. Новото издателство има за цел да спре на тези места, за които другите обикновено нямат време.
Първите книги на „Смол стейшънс прес“ също бяха представени в НДК. Те са на собствениците му - „Времето и връзката“ на Цветанка Еленкова и „The DNA of the English Language“ на Джонатън Дън. „Времето и връзката“ съдържа девет есета (почти пътеписи), в които авторката извървява пътя от родната й България през Гърция, Турция, Македония и Сърбия, до Англия. Тя споделя своите впечатления и снимки от пътуванията, обвързва легендата с реалността, видяна през нейните очи. Много интересни текстове и любопитни снимки.
Книгата на Джонатан Дън прокарва странната теория, че „английският език не е резултат от години на случайна еволюция, хаотична конгломерация от думи-атоми, а внимателно планирана цялост, в която всяка дума има своето място и е свързана с другите в мрежа от правила“. Но самата книга, а и представянето й бяха на английски, език който не знам, така че не съм сигурен за какво всъщност става дума.
Откъси и от двете книги има на сайта на издателството, на адрес www.smallstations.com. Оттам можете и да ги поръчате и закупите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *