Цяло лято емблематични филмови заглавия в „Кино под звездите“ в Бургас

|
Истории, вдъхновени от самия живот, ще подарят незабравими срещи със седмото изкуство на киноманите в Бургас.

Прожекциите ще се излъчват с начален час 21.30 под открито небе на сцена „Охлюва“ от първи юли до края на лятото. Инициативата „Кино под звездите“ обединява култови ленти от френското, немското, руското и полското кино.

През месец август ще се представят и пет кино панорами, посветени на българското филмово наследство. С тях ще си припомним култови сцени и брилянтни превъплъщения на любимите български актьори - Григор Вачков, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Мамалев, Андрей Слабаков и др.

Киномаратонът започва на първи юли с полския филм „Всичко, което обичам” на реж. Яцек Борцух (2009, 91 мин., с надписи), Оператор – Михал Енглерт, музика – Даниел Блум. Лентата е кандидат за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ през 2011. Носител е на наградата за най-добър сценарий на Международния филмов фестивал в Брюксел, а списание „Филм“ го обявява за най-добър полски любовен филм през 2011.

Програмата продължава на 2 юли с „80 милиона“ (Полша) – реж. Валдемар Кшистек (2011, 102 мин., с надписи). Филмът пресъздава истински събития, протекли 10 дни преди въвеждането на военно положение в Полша на 13 декември 1981 г.  Награди: в т.ч. 2012 - Gdynia Film Festival -"Златен клакьор", награда на Радио Гданск за за най-дълго аплодиран филм; 2012 - Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – Специална награда на председателя на Организационния комитет на фестивала; 2012 – Пьотр Гловацки, Вроцлав (Фестивал на филмовото актьорство) -"Златно пале" за второстепенна мъжка роля.

Втората седмица на юли е посветена на Немското кино с целия му блясък и колорит. На 8 юли стартираме със симфоничния ужас „Носферату“ от 1922 г. Това е първата класическа екранизация на „Дракула“ от Брам Стокър и един от 10–те немски филма, които трябва да се гледат задължително.

Биографичният филм за живота на фаталната жена Марлене Дитрих ще се излъчи на 9 юли. Култовата черно бяла лента от 1930 г. „Синият ангел“ става успешен касов филм в Европа и САЩ и буквално взривява киносалоните с прическата, аксесоарите, модата и гласа на Марлене. Кино лентата „Фицкаралдо“ (1982 г.) на режисьора – легенда Вернер Херцог ще гледаме на 10-ти юли. Филмът е приключенски, а снимките са правени в джунглите на Амазонка. Седмицата на немското кино завършва с „Убиецът сред нас“ на 12 юли.

От средата на август (16-и до 20-и) на открита сцена "Охлюва" ще започнат прожекциите на едни от най-любимите български игрални филми. Те  са обединени на тематичен и асоциативен принцип по проект „Пристигащо кино”, а сред лентите са: “Всичко е любов” на реж. Борислав Шаралиев; “Топло" - реж. Владимир Янчев; "Господин за един ден", “Таралежите се раждат без бодли - реж. Димитър Петров; “Двойникът" - реж. Николай Волев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *