Честване на Международния ден на книгата

|
Асоциация “Българска книга” и СъюзЪт на библиотечните и информационните работници с подкрепата на Министерство на културата и Столична община, стартира национална кампания за отбелязване на 23 април – Международен ден на книгата и авторското право.
Международният ден на книгата се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия, страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Сервантес. По повод Международния ден на книгата и авторското право Асоциация “Българска книга” предвижда серия от инициативи и събития в цялата страна.
От 17 до 23 април в 27 града ще се проведе национален маратон на четенето. В над 100 обществени, университетски и училищни библиотеки и 10 книжарници в цялата страна интелектуалци и обществени личности, политици, кметове, студенти, ученици, български автори и артисти ще прочетат пред публика откъси от известни произведения за деца или книги от световната и българската класика. Маратонът на четенето се провежда под патронажа на г-жа Зорка Първанова. В маратона на четенето ще се включат Надежда Захариева, заместник-министър на културата, Мукаддес Налбант, заместник-министър на образованието и науката, Бойко Борисов - кмет на град София, Кирил Йорданов - кмет на град Варна, инж. Иво Андонов - кмет на град Силистра, общински съветници от град Шумен, писателите Георги Господинов и Стефан Цанев, водещият Ники Кънчев, актрисата Йоана Буковска, певецът Дими от “Сленг”, водещата Ива Екимова и много др. Ще участват хиляди деца, младежи и граждани, които ще четат свои любими текстове на различни езици. Събитието ще бъде съпътствано от много конкурси за есе и рисунка, изложби и филми посветени на книгата и литературата.
Проектът за стартиране на Bookcrossing - свободно обменяне на книги от почитатели на книгата, което завладя цял свят е от 17 април до 24 май. Думата “bookcrossing” вече е добавена в Оксфордския речник и означава: практиката да оставяш книга на обществено място, за да бъде намерена и прочетена от някой друг, който след това да я остави някъде, за да я намери друг. От 17 април АБК ще стартира проекта Bookcrossing с книги, предоставени от водещите българските издателства. Над 500 книги от 20 български издателства ще бъдат пуснати на свобода на обществени места, в най-посещаваните заведения, кафенета, барове, паркове и др. в София, Пловдив, Варна и Бургас. Идеята на Bookcrossing e, че мястото на книгите не е само по лавиците на библиотеките, а те трябва да обикалят света и да стигат до колкото се може повече хора. По думите на създателя на Bookcrossing - Рон Хорнбейкър: “Просто казано, нашата цел е да превърнем целия свят в една голяма библиотека. Bookcrossing е безкрайна размяна на книги, първата и единствена по рода си.”
Това са “книги на свобода”, които всеки би могъл да намери, прочете, и остави на друго място и дори в друг град, за да бъдат прочетени от друг. Всеки може да се включи като остави своя любима книга придружена със стикер (регистриран на сайта www.bookcrossing.com). Места за Bookcrossing, където АБК ще оставя книги в София са “Апартаментът”, “Кривото” до Софийския университет, “Уго”, “Дон Домат”, автобус 280, Клуб "Малееви" и др. Стикерът, който се поставя в книгите, гласи: "Здравей! Hola! Bonjour! Howdy! Аз съм много специална книга. Пътувам из целия свят и търся нови приятели. Надявам се, че с теб също ще станем приятели. На сайта www.bookcrossing.com можеш да въведеш моя BCID номер (пише го по-долу). Там ще откриеш къде съм била и кой ме е прочел, можеш да го успокоиш, че съм на сигурно място в твоите ръце. След това ... ме ПРОЧЕТИ и ме ПУСНИ!"
На 17 април от 14 часа в Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” официално ще се подпише Меморандум за сътрудничество между: Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Столична община, Държавна агенция за младежта и спорта, Държавна агенция за закрила на детето, Български пощи ЕАД и Асоциация “Българска книга”, Национално сдружение на общините в България, Съюз на библиотечните и информационни работници, Съюз на преводачите в България, Съюз на българските писатели, Съюз на българските художници, Съюз на народните читалища, Синдикат на българските учители, Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, Българска национална телевизия, Българско национално радио. Меморандумът е относно разработването на национална политика за четенето, изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия за устойчиво развитие на българското книгоиздаване, книготърговия, библиотеки и читалища, в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз.
А на 20 април (четвъртък) по повод Международния ден на книгата, ще се връчи наградата “Рицар на книгата”. За трета поредна година ще бъдат отличени журналистите от електронните и печатни медии с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. Наградите ще бъдат връчени от Елизабет Костова – световно известната авторка на романа “Историкът”.
 

По материали на АБККоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *