Шекспир аламинут

|
На малката сцена на Театър 199 трудно би се побрала която и да е пиеса на Уилям Шекспир – произведенията му сякаш са създадени в очакване след столетия да се роди Сашо Морфов и да ги постави в Народния с гръм, трясък, замах и прочее аксесоари.
Но с нещо подобно на перефразиране в стил „като ще е гарга, да е рошава” на пространствено ограничената територия изведнъж се настанява цялото драматургично творчество на британския класик. Барабар с гърма, трясъка, размаха - цялата гама до последния нюанс. Анонсът към постановката предупреждава, че тя „не е за хора със: сърдечни неразположения, проблеми с пикочния мехур, вътрешно-ушни безпорядъци, и/или хора, податливи на морска болест”. Бих добавила – и за такива, които смятат брилянтния хумор и елегантната пародия за просташка подигравка с пиедесталните ценности. На премиерата неколцина си излязоха възмутени, за сметка на това останалите едва не умряхме от смях. Държа дебело да подчертая факта колко е трудно да се напише качествена комедия. Да не говорим, че е също толкова трудно тя да се изиграе (въпреки че много от актьорите ни напоследък явно не смятат така). Само че в тази постановка всичко изглежда неимоверно лесно и тя цялата е като завършена кула от слонова кост – невъзможно съвършена. Текстът на Джес Борджисън, Адам Лонг и Даниъл Сингър (нарекли себе си „Съкратена Шекспирова трупа”) е подходил към 38 пиеси на Шекспир по шеметно касапско/ изискано кулинарен начин. Нещо такова: Пълн(ен)и съчинения фламбе. Вземате всички налични продукти, колкото са по-класически, толкова по-добре. Оформяте няколко купчинки според основния вкус – насилие, кръв, секс, интриги и т.н. Омесвате добре до получаване на хомогегнна консистенция. Доливате голяма доза екзистенциален хумор и злободневен сарказъм на око. Предавате така приготвената заготовка на камерен екип. Тримата актьори (в нашия случай те са Атанас Атанасов, Георги Спасов и Петър Калчев) и един режисьор дестилират актуални състояния, за да извлекат есенцията на „хумор за тук и сега”. Заливат с шеметни дози импровизация. Фламбират. Поднасят горещо и с кокетна черешка за украса - четвъртият участник, публиката, натоварена със сложна психологическа роля да изиграе разтрояване а ла Фройд.
Времетраене: по-малко от два часа. Консистенция: наситена до взривоопасност. Да се консумира на големи дози, по много и колкото се може по-често.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *