Шести Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век”

|
Шестият Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” за филми и тв програми, посветени на екологията и опазването на околната среда, ще се проведе от 16 до 18 септември 2011 г. в сърцето на Източните Родопи - град Кърджали.
Фестивалът се организира от фондация „Европейки екологичен фестивал” в партньорство с община Кърджали под почетния патронаж на Вицепрезидента на Република България – ген. Ангел Марин.
Европейският екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век”, който е единствен по рода си в страната, се утвърди като традиционен екологичен форум с международно признание и известност, чиято цел е представянето на съвременни продукции на тема екология и запознаването на широката общественост със съществуващите екологични проблеми, както и създаването на конкурентни филмови и медийни продукти, насочени към повишаване на екологичната култура и информираност на обществото, които допринасят за опазването на човешкия живот и природа.
Във фестивала тази година участват 81 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 21 държави (Австрия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Испания, Италия, Канада, Китай, Кралство Нидерландия, Македония, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора, Япония).
Участниците ще се състезават в следните категории:
• Документални филми
• Научнопопулярни и учебни филми
• Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда
• Туристически филми и продукции за опазване на културното наследство
• Видеоклипове и спотове
И тази година международно жури, съставено от водещи медийни експерти и професионалисти, работещи в областта на екологията, опазването на околната среда и човешкото здраве, ще присъдят Голямата награда „Щъркелово гнездо” в отделните категории на най-добрите екологични продукции. Ще бъде връчена и награда за най-добър балкански филм на екологична тематика. Голямата награда „Щъркелово гнездо” на фондация „Европейски екологичен фестивал” е изработена от известния македонски скулптор Андрей Митевски.
Членове на международното жури тази година са: журналистката Румяна Таслокава, България/Германия – председател на журито; известната режисьорка Елдора Трайкова, България; режисьорът Иван Митевски, Македония; екологът Марк Босани, Великобритания; доц. д-р Здравко Каменов, Медицински университет, България.
В трите дни на фестивала ще бъдат представени най-нови продукции, които отразяват екологичните проблеми за глобалното затопляне и измененията в климата, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, индустриалното замърсяване и управление на риска, химикалите и генно-модифицираните организми и храни, вредното влияние на шума, защитата и опазването на природата и животните, биологичното разнообразие и човешкия живот, туристически филми и продукции за запазване на културното наследство, както и журналистически разследвания по актуални екологични проблеми.
Филмите от шестото издание на тазгодишния фестивал ще бъдат прожектирани в залата на Общинския център за култура и младежки дейности.
Прожекциите са с вход свободен!
Селектирана програма от наградените филми на тазгодишния China Panda Animal$Nature Film Festival, ще бъде показана по време на фестивала в Кърджали. Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” и престижният китайски Международен екологичен фестивал установиха партньорство за популяризиране на филми от България и Китай, които участват в отделните издания на двата фестивала. 4-ят China Panda Animal$Nature Film Festival се проведе от 18 до 22 август, 2011 в града на гигантската панда Яан в провинция Съчуан, родното място на черно-белите мечета – световен символ на Международната природозащитна организация WWF. Фондация „Европейски екологичен фестивал” участва като партньор в тазгодишното издание на китайския екологичен форум. Съвместната инициатива на двата екологични фестивала има за цел популяризирането на екологични филми и задълбочаване сътрудничеството между филмовата и медийна общност на двете страни за реализиране и разпространение на продукции на тази тема.
В рамките на фестивала на 16 септември от 14.30 ч., 2011 г. ще се състои кръгла маса: “Урбанизация и промишлено замърсяване: екологични решения и нови технологии” с участието на експерти, еколози, учени, представители на държавни, общински и международни институции и бизнеса.
И още: По време на фестивала ще бъдат засадени дървета във фестивалния парк „Зелена Европа”, Кърджали – продължение на установената традиция от фондация „Европейски екологичен фестивал”.
В рамките на екологичния форум ще се организират международни изложби на екологична тематика на водещи автори от балканския регион: изложба на известния турски художник-карикатурист от Истанбул - Бурханедин Ардагил, изложба дигитална графика „Eclectic Nature” на македонските художници Надица Митевска, Серган Мичич и Лиляна Митевска, както и фотоизложба „Зелена планета” на Фотоклуба към Детски и младежки парламент към ОДК-Кърджали.
Ще бъде представена и фотоизложбата „Дакар – сбъдната мечта”, инициирана от първите български участници в Рали Дакар - Тодор Христов и Зорница Тодорова и организирана със съдействието на международната фондация „We Are Water”, която показва магнетизма на една земя без вода през погледа на фотографите Стоян Драев, Катерина Божанова и телевизионния оператор Румен Петков. В началото на тази годината, в продължение на 15 дни и над 10 000 километра, в приключението „Дакар”, те следват надпреварата в пампасите на Аржентина, пресичат Андите на 4 863 м. надморска височина, прекосяват най-сухата пустиня Атакама и успяват да уловят невероятни и уникални кадри.
Ще се проведат и конкурс за детска рисунка на асфалт „Зелена Европа и моят град”, състезание по екобадминтон, организирано от Българската федерация по бадминтон и още други екологични атракции и прояви, изненада за участниците и гостите на фестивала.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *