Японските барабанисти Ямато на 1 март в София с новата си програма “Gamushara – The Beat of Courage”

|
В рамките на световното си турне 2011-12 “Gamushara - The Beat of Courage” невероятните японски барабанисти Ямато ще представят новата си програма на 1 март 2012 г. в зала 1 на НДК в София.

В променящия се и крехък свят, в който живеем, японските барабанисти Ямато издигат глава и призовават да потърсим и набележим целта си и да я отстояваме достойно. Техният отговор е “Gamushara - Тhe Beat of Courage (Гамушара - Ритъмът на смелостта)” .

Думите на артистичния директор и създател на Ямато Маса Огава дават подробно обяснение за идеята, която стои зад заглавието “Gamushara - Тhe Beat of Courage” .

Gamushara означава целеустременост - това е състоянието, в което преследваш една цел без да мислиш какво ще последва. Първо нека попитаме: Копнееш ли по някоя мечта? Имаш ли виждане за бъдещето? Веднъж като я откриеш не мисли постоянно, просто тръгни в тази посока. Защото тук става въпрос за екстатичен ентусиазъм. Вълнува ли се някой, че те мислят за глупак или пък те обвиняват, че си завладян от капризите на младостта. Започни да тичаш напред!
Някой някога беше казал...
“Няма път пред мен, само отзад следи!”
Не се страхувай!
Продължавай да тичаш, преследвай Gamushara!
Ритъмът на смелостта
В дълъг и тъмен тунел ли сме или пък в гъста мъгла. Какво трябва да направим, за да се измъкнем от тази ситуация? И какво има отвъд? Светът около нас илюстрира чудесно японската поговорка: ”Всичко е тъма една крачка напред!”
Мислех си за това, докато се скитах из улиците на нашето селище - какво се изисква от нас - в този момент, в който е невъзможно да предскажем какво ще последва утре? Ще издържим ли или ще се предадем? Или пък ще полудеем? Трябва да осъзнаем, че живеем във време, в което е нужно да активираме петте си сетива: слух, зрение, допир, вкус и обоняние. С цялата мъдрост и знание ние трябва да посветим всичките си усилия, за да създадем нов път.
Какво ни е нужно?
Енергия!
Ние трябва да съберем мощния ритъм на сърцата си и да го проектираме в бъдещето. Нека да извикаме трескаво като новородено, което заявява на света за своето съществуване. Нека се втурнем в бъдещето, като споделим този миг заедно - ние сме живи сега - независимо от възраст и заобикаляща среда.
Хората са заедно в кръг и са съсредоточили поглед в барабана. Равномерното сърцебиене - чиста енергия бързо изпълва въздуха. Днес аз също удрям барабана и вярвам, че тази енергия ще ни помогне да открием път към бъдещето.
Ключът да си целеустремен, да си “Gamushara”.
Нека да усетим мощния удар заедно.
И бъдещето сигурно ще ни се открие по-ясно.
Всичко започна на един фестивал в Тойчи, Кашихара-ши в областта Нара. Изпълнихме една моя композиция, която се казваше “Huyga”, а после един журналист ме попита как се казва състава, за да го упомене в статията си и аз казах онова, което ме хрумна спонтанно “Ямато” - оказа се, че името ни подхожда, независимо, че някои ми казваха, че звучи като наименование на крайпътно кафене. Това участие отключи вратата към бъдещите ни представления, които днес наброяват 150-200 на година из целия свят, а броят на барабанистите нарасна от четирима на петнадесет души.

2300 представления в 51 страни от целия свят

Отидохме в Китай през 1994 г. - точно една година след като започнахме и свирихме пред 20 000 души в четири представления. Последва турне и в други азиатски страни, включително в Индонезия, Южна Корея и Сингапур. През 1997-99 г. бяхме на обиколка в Южна Америка, като всяко наше посещение покриваше поне 10 000 км. 1999 г. бе годината, в която взехме участие на Фестивала в Единбург и бяхме наречени ласкаво в пресата “музиката на душата”. С това се сложи началото на световните ни турнета.
Животът на барабанистите

В селището Асука с повече от хиляда години история, Ямато търсят дълбочината на експресията посредством Уадайко барабана. “Отиди, където те поканят и направи хората щастливи”, гласи нашето мото и с него обикаляме света.”
Билети за Yamato “Gamushara-The Beat of Courage”, който ще бъде представен на 1 март 2012 в зала 1 на НДК в София от 19,30 ч. може да намерите в мрежата на http://ticketplus.bg, на касата на НДК и в “Дюкян Меломан”, както и във веригите магазини "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис". Цените на билeтите са от 30 до 80 лв.
 

По материали на Джаzz+Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *