Домът на киното гостува на СУ с “Маримби от ада”

|
Плакат за филмаДом на киното и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви канят на прожекцията на МАРИМБИ ОТ АДА - филм на Хулио Ернандес Кордон
14 декември 2013, 17.00 ч.
Театрална зала, Ректорат на СУ
Гватемала-Франция-Мексико, 2010, 73 мин.
На испански език с български субтитри
Гост-лектор: Цветан Цветанов, радиоводещ „Аларма Джаз Пънк”, БНР
Билети: 4 / 6 лв. (на място преди прожекцията)

На 14 декември Дом на киното отново ще гостува на Културния център на Софийския университет, спазвайки обещанието си всеки път да представя пред студентската аудитория най-интересното от световното кино от последните години. Предстоящата прожекция ще бъде на „Маримби от aда”(2010), филм на режисьора от гватемалски произход Хулио Ернандес Кордон, непоказван досега у нас, извън фестивални програми. Филмът по забавен и емоционален начин показва част от живота и културата на съвременна Гватемала през полу-документалния, полу-художествен разказа за срещата на музиканти, идващи от противоположни музикални светове – на фолклорната латиноамериканска музика и на хеви метъла. След прожекцията кратък коментар ще направи радиоводещият от „Аларма Джаз Пънк”(БНР), Цветан Цветанов.

Накратко за сюжета:

„Маримби от aда” ни среща с дон Алфонсо, който свири в местен ресторант на традиционния за Гватемала фолклорен инструмент маримба. Ненадейно, станал жертва на измама и подлост от страна на кварталните бандити и неговите колеги музиканти и съседи, той е принуден да напусне дома си, за да предпази семейството и маримбата си. Заради икономическата криза и намалелия интерес към традиционна музика, той е уволнен от работа. Отчаян, дон Алфонсо решава да опита нещо съвсем ново – да смеси маримби с хеви метъл.

Заедно с кръщелника си Чикилин – нахакано хлапе, което обича да диша лепило, дон Алфонсо намира легендарния рокер от ъндърграунд метал сцената на Гватемала – Черния. Лекар по професия, бивш сатанист и настоящ ортодоксален евреин/прероден християнин, Черния също търси начин да продължи да се занимава с това, което обича най-силно – хеви метъла.

Дон Алфонсо, Чикилин и Черния живеят в страна, която ги игнорира. Те приемат различията помежду си и се обединяват в групата „Маримби от ада” (Marimbas del Infierno) и започват да свирят в нечуван досега музикален стил.

/Вход откъм бул. Цар Освободител/

 

 

По материали на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *