20 години празнува рок група Субдибула

|
20-годишна история. 10 години активна концертна и звукозаписна дейност. След 10-годишно мълчание рок група "Субдибула" работят върху новия си албум "Personal things".
В същия състав, но с участието на над петнадесет гост-музиканти и записван в студио "Графити", албумът се очаква да излезе през есента на тази година.
"What about us" е пилотният сингъл, който наскоро прекъсна дългото мълчание на групата. Текстът на песента, както и заснетият видеоклип третират острия социален проблем за пошлостта сред нас.
20-годишнината си групата възнамерява да отбележи със сборен албум, който в момента се подготвя. В него са подбрани най-популярните песни на "Субдибула" от издадените четири албума през периода 1991-1996г. Първият албум на групата "Бавно" излиза през 1991г. В него се открояват хитовете "Бавно", "Момиче като теб" и "Празник-празник ден". През 1993г. излиза вторият албум на групата- "Жълто", в който се включени песните "В моята стая", "Кратко и ясно", "Невинността е твоя" и инструменталът "Via mala". Третият албум "Жесток купон" излиза през 1995г. и най-популярни стават песните "Жесток купон", "Оръжие здраво" и "Отиваме на море". Последният засега издаван албум на групата е полусборния "Абсолютно".
Групата е в състав: Венци Дреников - вокал и китара, Петър Чухов - китара, Божидар Тренков - ударни, Румен Нанов (Банана) - бас. Членовете са единни най-вече за едно: групата ни няма нищо общо с тъй наречения шоу-бизнес в България.
"Субдибула", заедно с група "Клас", създават първото в България частно звукозаписно студио. Създатели са на първия рок клуб "113+" в СУ "Св. Климент Охридски", където са направили първите си изяви повечето български рок групи.
До края на месец август ще стартира и официалния уеб сайт на група "Субдибула" - www.subdibula.com.
 
Албумът "Personal things" e концептуален и представя всичко онова, което е вълнувало членовете на групата през годините и което е останало скрито или не им дадена възможност да изкажат. "What about us" е първият студиен запис от проекта. Субдибула вече са записали още 5 песни за албума - "Cry on", "Honkey Tonkey", "Pictures of sounds", "Foolish man". и инструменталите "Sofia" и "Beyond circumstances".
За записите на новите песни "Субдибула" са поканили едни от най-добрите музиканти в България. Сред тях са Огнян Кьосовски от "Контрол", Кирил Янев от "Балканджи", квартет "Стрингс", Дони и Нели от група "Popcorn", Ани Аврамова-концертиращ пианист, пристигнала от Холандия специално за записите, Дани Йорданова- неизменния бек на Венци и много други. Очаква се групата да запише поне една от следващите песни със своя бивш член и много добър приятел Юри Стойков. Проектът
"Personal things" обединява идеите и способностите на всички тези талантливи хора, техните мисли, емоции и чувства.
Към албума се очаква да бъдат заснети още няколко видеоклипа. Със сигурност снимките на вторият клип, който ще бъде към песента "Foolish man", стартират края на месец август. Поради заминаването на Ани Аврамова относно предстоящите и концерти в Холандия, по спешност бе заснет частично видеоматериала за клипа "Sofia", в който тя участва.
Групата продължава работата в студио. Появяват се нови идеи, надигат се нови чувства, избистрят се концепции. Пред смесване са две парчета на Пешо, към които в момента той прецизира текстовете. Проектът се базира на лични преживявания и музика, измислена през последната година. Едно хубаво продължение на традиционната "Субдибула". За повечето група фантом, която всъщност никога не се е променяла или разпадала.
Посланието на албума не е само "против", а често задава въпроса защо. "Макар че може да се възприеме и като "против всичко", казва вокалът Венци Дреников. "Този албум е поредната война която водя със себе си. Не мога да разбера защо не харесвам чувствата втора ръка, тъпите реклами, разделите и надмогването, безразличието и насраните политици, противопоставянето, секса между мъжете, безразличието към корените, които ни крепят... Не мога да разбера, но мога да го изпея".
Албумът ще бъде завършен и представен в края на есента на 2005 г.
 
Едновременно комично и тъжно, песента "What about us" е въпросът на нормалния човек както към тези, които дърпат конците в обществения театър, така и към онези, които винаги остават само зрители на вихрещия се в обществото фарс. А какво остава за нас? - обикновените хора, с нормалното мислене и желанието за край на тази душевна мизерия. Ето това е въпросът, който "Субдибула" задават. Верни на стила си, наложен още от създаването им през 1985г., музикантите представят по интелигентен и ненатрапчив начин позицията си.
Песента "What about us" е по текст на Венци Дреников и Вергил Немчев, музика - Венци Дреников и аранжимент на "Субдибула". Записът е осъществен в студио "Графити" и в него участват и гост музиканти. С тази песен Венци осъществява една своя мечта да запише парче с двама барабанисти. Освен титулярния барабанист на групата Божидар Тренков зад барабаните сяда и Огнян Кьосовски. Стилът е характерният за групата баладичен арт-рок. Песента завладява с преплетените беквокали, перкусии и струнни инструменти.
Видеоклипът към песента представя един "парад на суетата", по умел начин са показани пошлостта и гротеската, която тровят живота на нормалните хора. С фина провокация е представена позицията на групата, а на зрителите е оставено сами да преценят какво е показано и как да го възприемат.
Интересните преживявания от тази авантюра скоро ще можете да видите в мейкинга на клипа, който групата ще предостави за излъчване на телевизиите и ще публикува във уеб сайта си.
Снимките за видеоклипа са направени в театър София и в него участват над 40 персонажа. Режисьор на видеото е Наско Аретов.
 
По повод 20-годишнината на групата членовете се събират и решават да подготвят юбилеен диск. Успяват да изровят всички записи. Мастерират наново албумите и подбират най-доброто. Към избраните записи добавят и нови неиздадени песни записани през 2002 год.
Сборният албум "2/3" включва 19 композиции. Подбрани са 15 от любимите песни на "Субдибула" от четирите им издадени албума. Сред тях са "Бавно", "Момиче като теб", "В моята стая", "Празник-празник ден", "Жесток купон", "Пия за вас", "Оръжие здраво", "Невинността е твоя".
През 2002 г. групата е записала няколко свои стари песни, незаписвани дотогава, които също намират място тук: "Както те на мен", "Любовта не бе лъжа" и инструменталите "Аквафилия" и "Март".
Песни свирени по купони, терени, на концерти, в музикални шоута, някои издавани, други не - албумът "2/3" събира цялата 20-годишна история на групата. Мелодичен арт-рок, понякога по-сериозни, понякога по-весели, но стилът си остава "Субдибула". Авторска музика, без шаблони и клишета, с теми толкова разнообразни, колкото разнообразен е самия живот.
Албумът се очаква да излезе през есента на 2005 г.
 

Ева Широкова, PRКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *