24 проекта ще се съревновават за паметник на поетесата Петя Дубарова

|
От 14 януари започва избора на идеен проект за изграждане паметник на поетесата Петя Дубарова в Бургас, стана ясно на пресконференция в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, където са представени всичките 24 проекта, участващи в конкурса. Крайният срок е 28 януари.

На срещата присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, Елица Дубарова – главен уредник на къща-музей „Петя Дубарова” и председател на Инициативния комитет, Мария Дубарова – майка на поетесата и Николай Дубаров – главен художник в Община Бургас.

„Идеята за изграждане паметник на Петя Дубарова е от преди 2 години и ето че сега сме на прага на нейното реализиране. Доволен съм от силния интерес към конкурса и сполучливите проекти на творци от цялата страна”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Оценяването на проектите ще се извършва от 7-членно жури като в ролята на седмия участник ще бъде т. нар. обществен глас. Всеки желаещ може да гласува за своя фаворит като посети БХГ „Петко Задгорски”, където са изложени проектите, или в интернет на адресите на Община Бургас, Общинско радио - Бургас, Съюз на българските художници или направо на Дом-музей „Петя Дубарова”, където могат да бъдат разгледани снимки на проектите.

„Паметникът на поетесата ще бъде на най-подходящото за това място – в Морската градина на Бургас, до този на Христо Фотев. Призовавам всички бургазлии независимо къде се намират – в страната или чужбина, да се включат в интернет гласуването и дадат своя вот за най-подходящия и достоен проект”, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че стартирането на кампания за обществено гласуване ще направи максимално прозрачна и публична процедурата за избор.

„Целта на конкурса е не само да се избере проект, а избраният проект да отразява духа на твореца и човека Петя Дубарова”, сподели зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

В Националния конкурс за изграждане паметник на Петя Дубарова, който реално започна на 2 септември 2009 г., желание за участие са заявили общо 48 скулптори от цялата страна. 24 от тях, измежду които 5 бургаски автори, са представили своите проекти в определения срок и ще участват в конкурса за избор на най-добрия проект, който приключва на 28 януари.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *