ON! Fest приключи с танцова битка и косплей конкурс

|
След динамичния съботен ден, в който се случи какво ли не, последният ден от ON! Fest започна така, сякаш фестивалът изобщо не беше приключвал за нощта. Бяхме свидетели на много от съботните неща - игри, катерачна стена, паркур, big air bag, скейт - а днес и блейдове!, щандовете с японски неща на Анивенчър, творчески работилници, наточени много яки компютри и запалени геймъри. Последният фестивален ден беше денят на конкурсите. И на наградите, съответно.
Едно от ключовите събития за деня беше батълът, организиран от Street Dance School The Center. Идеята е да се получи пряк сблъсък между танцьорите (само на сцената, разбира се), който да наподобява уличните танцови двубои, познати ни от филмите. Получи се доста добре - видяхме всякакви разновидности на хип-хоп танци, всичките на ниво. Участниците трябваше да танцуват двама по двама, един срещу друг, и макар че в действителност повечето са добри приятели помежду си, на сцената бяха нахъсани от спортната злоба и въодушевлението на публиката.
Регламентът предвиждаше както подготвен танц по предварително избрана музика, така и фрийстайл и импровизация. След като всеки даваше най-доброто от себе си, журито постепенно елиминираше по-слабите и първото място заслужено си спечели Мариела „Ел” Станчева - хореограф в „The Center”. Най-харесвана от публиката безспорно беше осемгодишната Йоана Станчева, която стигна до четвъртфиналите и успя да скрие шапката на много от порасналите си съперници с уникалното си танцово изпълнение.
В края на третия ден графитите, започнати в събота, вече бяха завършени. Победител в графити конкурса стана Естео с произведение, което изобразява статуята на София.
На територията на Анивенчър се проведе едно от най-важните събития за целия фестивал - косплеят. Косплей представлява масова проява, при която феновете на някое аниме се обличат като любим свой герой и влизат в неговия образ. Задачата им е да постигнат максимална прилика. За целта те са подготвяли сами костюмите си в продължение на месеци (или просто са ги поръчали по интернет), а всичко - от дрехите до грима и косата, трябва да бъде идентично с тези на избрания персонаж. След това косплейващият трябва да се опита да наподоби героя по поведение, говор и маниери, като разиграва сценки. Резултатът е шарена тълпа от изключително интересно изглеждащи хора с коси във всякакъв цвят, двуметрови оръжия (бутафорни, разбира се) и боядисани лица. А публиката, наред с журито, има важната задача да отсъди кой се е представил най-добре.
По-различното на тазгодишния косплей беше, че на него бе избран този, който ще представи България на Еврокосплей в Лондон през октомври. Това беше човекът, влязъл в ролята на Blaster Blade от “Cardfight!! Vanguard”. Той спечели и наградата на публиката за най-добра прилика с герой. Бяха раздадени награди от публиката и журито още за най-добро представление, най-добър костюм и най-добра сцена.
В косплея тази година се включиха 60 души. От организаторите на Анивенчър, «клубът за манга и аниме «Накама» казаха, че с всяка година косплеят става все по-интересен, а участниците - все по-вдъхновени и изобретателни. Вероятно това предстои да се утвърждава, защото японската култура става все по-интересна и привлекателна сред младите хора у нас.
След като всички награди бяха раздадени и всички изпълнения бяха видени, време беше първият ON! Fest да приключи. Като с всяко хубаво нещо, ще се концентрираме върху чудесния факт, че се случи. А това никак не е малко.
Въпреки че не успя да догони мащабите, които претендираше да има според рекламите, ON! Fest събра на едно място много млади хора и ги накара да се забавляват и да научат нещо ново. Даде платформа на интереси, които у нас са считани за ъндърграунд и субкултура, но се оказва, че доста хора ги харесват, и ако им се даде възможност, те имат какво да покажат. Въпреки фестивалния дух хората някак се бяха разделили - геймърите не се поинтересуваха от графитите, нито хип-хоп танцьорите - от мангата. Като всяко прохождащо събитие, и това не беше с безупречна организация. Въпреки всичко протече интересно, забавно и безпроблемно.
Жалко само, че така и не видяхме обещаните в предварителните материали нинджи. Не че танцьорите от „The Center”, фрийрънърите или байкърите не са достатъчно впечатляващи, но не си представяхме точно това. Или просто нинджите са били невидими.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *