Литературно кафене „Хеликон“

Пролетен панаир на книгата
28 май – 1 юни 2004 г.

Модератор Йордан Ефтимов

 

28 май, петък

 

14 часа: Разговор за поезията с участието на Бойко Ламбовски, автор на „Тежка картечница преди сън“ (ИК „Жанет – 45“), и Ани Илков, автор на „Мала АзиЯ на Душата“ (Изд. ателие „Аб“)

Среща с двама от поетите, променили облика на българската литература в края на 1980-те. Новото, което може да се каже за поета Бойко Ламбовски, е, че той е тазгодишният български претендент за наградата „Балканика“. Ани Илков пък е тазгодишният носител на наградата „Златната метафора“ на изд. ателие „Аб“. Новата стихосбирка на прочутия публицист на вестник „Седем“ представлявава Избрано, към което са прибавени и няколко нови стихотворения.

16 часа: Нови видове проза с участието на Кристин Димитрова, автор на „Любов и смърт под дивите круши“ (ИК „Обсидиан“), Милен Русков, автор на „Джобна енциклопедия на мистериите“ (ИК „Жанет – 45“), и Златко Енев, автор на „Една седмица в рая“ (ИК „Колибри“)

Кристин Димитрова е сред първите петима поети на съвременна България, но тук я виждаме вече и като автор на художествена проза. Сборникът с разкази, издаден от „Обсидиан“, съдържа истории, публикувани преди това не само в литературните издания, но и в „Егоист“, „Труд“ и „Капитал“. Милен Русков вече две години подред е сочен като един от най-добрите разказвачи в годишните анкети на „Литературен вестник“. „Джобна енциклопедия на мистериите“ е типично постмодерно художествено произведение, играещо с жанровете на енциклопедията, криминалето, историческия роман. Златко Енев е непознат на широката публика досега, „Една седмица в рая“ е дебютният му роман.

17 часа: Номинации за наградата „Хеликон“ с участието на членове на журито

 

29 май, събота

 

11 часа: Три високи български традиции с участието на Явора Стоилова, Надежда Александрова, проф. Богдан Богданов

Ще бъдат представени три книги на Нов български университет: албумът „Васил Стоилов“, сборникът в чест на проф. Иван Саръилиев и сборникът „Литературни култури и социални митове“, в чест на 60-годишнината на доцент Михаил Неделчев.

Албумът „Васил Стоилов“ е снабден с три студии и представлява уникален поглед към творчеството на един от най-ерудираните български художници на века. Сборникът в чест на проф. Иван Саръилиев, изтъкнат бергсонианец и познавач на американския прагматизъм, съдържа материали от научна конференция. Сборникът „Литературни култури и социални митове“ показва какво е мястото на Михаил Неделчев в литературните изследвания, това е напомняне, че участниците в политическия ни живот идват в него с различен успех в различни професионални области.

14 часа: Разговор за поезията II с участието на Азиз Таш, автор на „На 22“ и „Апокриф за дъжд“ (ИК „Стигмати“), и Мирослав Бърдаров, автор на „Шум от писменост“ (ИК „Жанет – 45“)

Азиз Таш безспорно е най-изявеният български турски поет – автор на фини параболи, в които присъстват ароматът и привкусът на източната поезия. Мирослав Бърдаров от Благоевград учудва със сюрреалистичните си образи; съвременен без литературна скрама.

16 часа: Какво не знаем за фараоните, но бихме искали да научим за тях с участието на Теодор Леков, автор на монографията „Скритото знание: Свещените книги на древен Египет“ (Изд. „Изток-Запад“)

Теодор Леков е директор на програма по египтология в Нов български университет в София. В книгата си той предлага една увлекателна, но академично коректна перспектива към област, която вълнува толкова много от нас. Ако обичате анимационното филмче „Папирус“ или децата ви си падат по него, елате да научите от специалист откъде нататък започва фантастиката или докъде е припокриването с истината.

17 часа: Проклятие и спасение в Шанхай: Еврейски съдби с участието Анжел Вагенщайн, автор на трилогията „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“ (ИК „Колибри“)

Тази година известният български писател и сценарист Анжел Вагенщайн е носител на наградата Prix Alberto Benveniste Litterature за 2003 г. и е номиниран за Европейската литературна награда.

 

30 май, неделя

 

14 часа: Как живеят българите в Америка с участието на Маргарита Карамихова, автор на антропологическото изследване „Американски мечти. Пътеводител сред първа генерация емигранти“ (ИК „Кротал“)

Книгата на Маргарита Карамихова е първото сериозно изследване на живота на българските общности в САЩ. Книжното тяло е съчетано със CD с мултимедия, която ще бъде демонстрирана на Литературното кафене.

16 часа: Минитурнир по шах с участието на Георги Етимов, автор на „Шахматни разкази“ (Изд. „Изток-Запад“)

Не вярвате, че литературата може да бъде шоу? Елате и изиграйте партия шах с участието на известен шахматист. Прочетете как шахът е използван в серия исторически и криминални сюжети.

17 часа: „Одисей“ – романът на ХХ век с участието на Иглика Василева, преводач на романа на Джеймс Джойс (ИК „Фама“ и „Хеликон“)

Прочутият роман ще бъде използван като повод за разговор около трудните текстове. С участието на водещи преводачи.

 

31 май, понеделник

 

14 часа: Не съм поет, но пиша в рими с участието на Андрей Слабаков, автор на „Разклати преди употреба!“

Режисьорът, закопал с две думи създателя на „Титаник“ Джеймс Камерън, пред нас с една наистина дива книга. Само за купонджии!

16 часа: Новата издателска програма на Факултет Славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с участието на проф. Валери Стефанов, декан на факултета

Факултет Славянски филологии с изненадваща издателска активност – възстановен Годишник, многобройни научни сборници (в чест на професорите Боян Биолчев, Кирил Топалов, Симеон Хаджикосев, Здравко Чолаков), сборник със студентски изследвания, монографии на отделни филолози.

17 часа: Весела книга с участието на Георги Данаилов, автор на „Весела книга за българския народ“

След „Книга за българския народ“ на Стоян Михайловски и „Нова книга за българския народ“, след „Краткосмешна история на България“ на Николай Генчев и „История на Болгария“ на Кулеков и Кулев нова книга за тъжносмешната участ българска. Изпод перото на значенит сладкодумец.

 

1 юни, вторник

 

14 часа: Връчване на наградата „П.Р. Славейков“

16 часа: Постмодерна румънска проза с участието на Мирча Картареску

Румънски писатели са сред водещите имена на европейския модернизъм – Тристан Цара, Йожен Йонеску, Мирча Елиаде, Чоран... Дали е така и с постмодернизма? На този въпрос ще получим отговор от един университетски преподавател, който заема ключови позиции в румънската проза и критика днес.

 

Книжарници Хеликон

 

Заповядайте!

 

Обратно към [Словеса] [Словото]