Sofia Design Week търси дизайна около нас

|
„Дизайнът е навсякъде, защото и вие сте навсякъде!” - с тези думи започна тазгодишният форум на Sofia Design Week - най-мащабното събитие за дизайн, организирано у нас.
Началото постави интериорният дизайнер Матали Красе, която представи няколко свежи и много цветни идеи, вариращи от прибори за готвене до цялостно обзавеждане на хотелски сгради. Голяма част от разработките й съчетават няколко функции в едно, като изчистват максимално формата и премахват всичко излишно. Едни от най-амбициозните й проекти са горски къщички и хотел в Тунис. „Идеята е да се върнем към основите”, каза тя. „В Европа се страхуваме от цветовете. Цветовете означават живот. Ако не използваш цвят, те е страх да живееш.”
Свежа, лека и много забавна беше презентацията на Томас Файхтнер, който е проектирал какво ли не - ски екипировка, прибори за хранене, мебели.
Германецът Свен Рудолф от студио DING3000 разведри гостите с фрази като „За да си добър дизайнер е много важно да не работиш прекалено много” и „Ние сме амбициозни и гениални, но със сигурност не богати.” Той сподели, че идеята на неговото студио е да намира решения на проблемите и да накара хората да се усмихват. Част от проектите му са тоалетка, която изглежда като триножник, форма за кекс, която разделя кекса на колкото парченца си прецени, и префасонирана етажерка на Икеа.
Свен Рудолф, гъвкава подложка за тенджера

Свен Рудолф, гъвкава подложка за тенджера
 
В момента DING3000 имат изложба в галерия «Склада». «Когато започваш като дизайнер, никой не те очаква. Трябва да покажеш нещо» - каза Свен Рудолф.
Дейвид Пиърсън, работил за издателство "Пенгуин", ни въведе в света на книжния дизайн. Той показа омагьосващи корици на "Пенгуин" от далечното минало до наши дни - някои са негови собствени, а повечето са грижливо изровени от архива на издателството.
След това рязко завихме в друга посока - отново говорихме за изображения, но този път слушахме и музика. Джерард Сейнт показа що е то музикален дизайн и има ли почва във Великобритания - обложки на албуми, плочи, реклами, плакати за музикални събития.
Последен говори Марк Чалмърс, който представи уникална маркетинг кампания за Converse, включваща екран от маратонки, които се движат в зависимост от това, което искаш да прожектираш на него.
Мотото на Sofia Design Week тази година е „Дизайнът е навсякъде около нас”. На първия ден от форума това ни показаха утвърдени професионалисти от цяла Европа, сред които и българинът, работещ в Берлин, Владимир Каралеев. Може да се очаква, че вторият семинарен ден ще бъде също толкова обещаващ.
Sofia Design Week се организира от списание "1" за трета поредна година и официално продължава до 18 юни. Показва и обсъжда съвременните тенденции в интериорния, индустриалния, продуктовия, графичния и модния дизайн. Носи ни топли-топли най-новите произведения на дизайнери от цял свят, заедно със самите дизайнери. Пръснала е изложбите си из цяла София и дори е накарала най-верните си последователи да събират печатчета от цели 50 обекта, които участват в събитията й, с обещанието, че успелите ще получат награда. Освен това е подготвила творчески работилници с наши и чужди артисти, както и специална програма за деца. Повече можете да откриете на сайта на форума.
 

Десислава ГичеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *