XXXIII Международен фолклорен фестивал в Бургас

|
За 33-ти път в Бургас се събират танцьори и музиканти от всички краища на света – започна Международният фолклорен фестивал.
Артисти от 14 страни ще представят фолклорните традиции на своите народи на сцената на Летния театър. Концерти ще се изнесат и на площад "Тройката", лятна естрада "Охлюва" и пред Общината. Всеки ден участниците във фестивала дефилират по главните улици на града. Особено интересно тази година е гостуването на група от САЩ. Ансамбълът е млада студентска група от Калифорния, включваща два състава: женски народен хор за български обработен и необработен фолклор и оркестър за българска народна музика от модерни инструменти. Музикантите обраха овациите на зрителите в препълнения Летен театър по време на откриването на фестивала на 23 август. Освен тях се представи и фолклорната формация "Аш Шаркия" от Египет.
Кметът Йоан Костадинов обяви дните на фолклорния празник за открити, след като представители на всеки ансамбъл изнесоха на сцената националните си знамена. След артистите от САЩ и Египет на сцената беше подготвена истинска жарава и зрителите в Летния театър видяха автентичен нестинарски танц. Край на вечерта сложи българско хоро, поведено от нестинарите, в което постепенно се включи и публиката. Това бе най-подходящия завършек на тази първа вечер и ако се съди по атмосферата и духа, които тя създаде и остави у хората, изпълнили до краен предел залата под открито небе, тази година фестивалът се очертава много силен и интересен.
Организаторите са подготвили фотодокументална изложба, която разказва историята на фестивала и може да се види на открито в Летния театър. Пред театъра от 18:30 до 21:30 часа има изложба-базар на сувенири и демонстриране на български народни занаяти. Изключително интересна и богата е съпътстващата програма в Етнографския музей – включва демонстрация на български народни художествени занаяти и на ритуали, изложби, научни четения по хуманитаристика и две премиери на книги. Вижте и пълната програма на фестивала.
За седми път се връчи наградата за изпълнение на български песенен фолклор "Нестинарка". Тя се присъжда на изпълнители с изключителен принос в областта на българското фолклорно песенно изкуство и заслуги в популяризирането и утвърждаването на българския песенен фолклор. Представлява статуетка "Нестинарка" – дело на скулптура Ненчо Русев, диплом и парична сума.
Международният фолклорен фестивал се организира от Община Бургас под патронажа на кмета на града Йоан Костадинов. Съорганизатори са Министерството на културата и сдружение "Международен фолклорен фестивал". Тази година участват съставите "Les troubadours du Mont royal" – Франция, "Roztocze" – Полша, "Lykion ton ellinidon Salaminas" – Гърция, "Raslavican" – Словакия, "Tufag" и "Fonged" – Турция, "Фолкарт" – Грузия, "Аш Шаркия" – Египет, КУД "Славко Мандич" – Босна и Херцеговина, "Винничанка" – Украйна, "PA.SY.DY." – Кипър, "Antiche tradizioni popolari" – Италия, "Concorde et reconciliation" – Алжир, "Kucha" – Китай и Ансамбъл за народна музика "Балкан" – САЩ.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *